30. apr 2015

Sima ehk maakeeli mõdu

Kooselu soomlasega rikastab ikka elu, seal hulgas ka toidulauda. Eestis puudub korralik volbritraditsioon, küll aga on see olemas Soomes, seda ka söökide-jookide koha pealt. Ja üks õige volbrijook on sima ehk eesti keeles mõdu. See on hea, magus, kergelt sidrunine pärmiga kääritatud märjuke, ilmselt ka pisikese alkoholiprotsendiga, aga tõesti väga väiksega.

Antud kogusest saab 4 liitrit.

Koostisosad:

2 + 2 liitrit vett
250 g fariinisuhkrut
250 g tavalist suhkrut
hernesuurune tükike presspärmi
1-2 sidrunit

Pudelitesse:

suhkrut
rosinaid

Valmistamine:
  1.  Lase 2 liitrit vett keema ja lisa suhkrud. Sega, kuni suhkur on sulanud.
  2.  Ülejäänud vesi lisa külmana.
  3. Oota, kuni vedelik on käesoe ja lisa siis pärmitükike.
  4. Lõika sidrun viiludeks, eemalda seemned ja lisa potti. Osa soovitab ka valge osa eemaldada koorest, see ajavat kibedaks.
  5. Lase ööpäev toatemperatuuril seista.
  6. Seejärel pane jook pudelitesse, lisades enne teelusikatäis suhkrut ja rosinaid.
  7. pudelid pane külmkappi. Umbes 3 päeva pärast on mõdu valmis.



Kommentaare ei ole: