Erivormis küpsetatud koogikesed |
Mulle need koogid õudselt maitsevad ja eriti oluliseks komponendiks pean põdrasarvesoola, vähemalt Tartu turult saab seda küll. Selle puudumisel sobib muidugi ka küpsetuspulber.
Tainas:
200 g võid
200 g suhkrut
2 muna
1 dl purustatud piparkooke (50 g)
100 g mandlijahu
1 dl riivsaia
1,5-2 dl nisujahu
1 tl põdrasarvesoola (või küpsetuspulbrit)
u 100 g mandleid
1 apelsini koor
Niisutuseks:
2 dl vett
3 tl suhkrut
1 ampull rummiessentsi
Kaunistuseks:
vaarikamoosi
pumatit (tuhksuhkur + paar tl vett)
Valmistamine:
- Vahusta toasoe või suhkruga.
- Lisa ükshaaval munad ja vahusta vahepeal.
- Sega omavahel piparkoogipuru, mandlijahu, riivsai, jahu ja põdrasarvesool ning lisa vahustatud võile.
- Haki mandlid ja riivi apelsinikoor ning lisa mõlemad tainale.
- Määri vormid/muffinipann rasvainega ja pane igasse auku tainast, nii et auk on umbes veerand kuni poolest saati täidetud.
- Küpseta 180-190 kraadi juures u 15 minutit. Pigem võiksid nad tumedamad olla.
- Lase jahtuda ja võta koogid vormist välja.
- Niisutuseks sega vesi, suhkur ja rummiessents. Kasta koogid korraks ülemine pool ees u poolest saadik niisutusvette (loe kaheni).
- Tõsta igale koogile teelusikatäis vaarikamoosi (kookide keskele enamasti jääbki sobiv lohk selleks).
- Sega tuhksuhrusse vähehaaval vett, kuni moodustub üsna tihe suhkrumass. Soovi korral värvi toiduvärviga roosaks. Pane mass väikse auguga kilekotti või pritskotti ja tõmba moositäpile rõngas ümber.
Kuna vorme on vaid neli, pistsin ülejäänud taina suurde vormi. |
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar