| Erivormis küpsetatud koogikesed |
Mulle need koogid õudselt maitsevad ja eriti oluliseks komponendiks pean põdrasarvesoola, vähemalt Tartu turult saab seda küll. Selle puudumisel sobib muidugi ka küpsetuspulber.
Tainas:
200 g võid
200 g suhkrut
2 muna
1 dl purustatud piparkooke (50 g)
100 g mandlijahu
1 dl riivsaia
1,5-2 dl nisujahu
1 tl põdrasarvesoola (või küpsetuspulbrit)
u 100 g mandleid
1 apelsini koor
Niisutuseks:
2 dl vett
3 tl suhkrut
1 ampull rummiessentsi
Kaunistuseks:
vaarikamoosi
pumatit (tuhksuhkur + paar tl vett)
Valmistamine:
- Vahusta toasoe või suhkruga.
- Lisa ükshaaval munad ja vahusta vahepeal.
- Sega omavahel piparkoogipuru, mandlijahu, riivsai, jahu ja põdrasarvesool ning lisa vahustatud võile.
- Haki mandlid ja riivi apelsinikoor ning lisa mõlemad tainale.
- Määri vormid/muffinipann rasvainega ja pane igasse auku tainast, nii et auk on umbes veerand kuni poolest saati täidetud.
- Küpseta 180-190 kraadi juures u 15 minutit. Pigem võiksid nad tumedamad olla.
- Lase jahtuda ja võta koogid vormist välja.
- Niisutuseks sega vesi, suhkur ja rummiessents. Kasta koogid korraks ülemine pool ees u poolest saadik niisutusvette (loe kaheni).
- Tõsta igale koogile teelusikatäis vaarikamoosi (kookide keskele enamasti jääbki sobiv lohk selleks).
- Sega tuhksuhrusse vähehaaval vett, kuni moodustub üsna tihe suhkrumass. Soovi korral värvi toiduvärviga roosaks. Pane mass väikse auguga kilekotti või pritskotti ja tõmba moositäpile rõngas ümber.
| Kuna vorme on vaid neli, pistsin ülejäänud taina suurde vormi. |
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar