22. aug 2012

Terasepik

Tainapallid kerkivad ajus kokku ja moodustavad ühtse saia
Muidu sööme põhiliselt minu tehtud rukkileiba , aga vahel tahaks ju saia ka. Poesaiadest meeldib mulle kõige rohkem Saib, sest see on rukkijahust, aga mõnus pehme ja hästi röstitav. Päris tavaline valge sai mulle ei istu, on teine kuidagi nätske ja jääb hammaste külge kinni. Nagu vatti sööks. 
Teinekord teen ikka kukleid, niisama ja koduste burgerite tegemiseks. Seekord aga ei viitsinud kukleid veeretama hakata ja pistsin kolm suuremat tainapalli leivavormi. Päris hästi õnnestus. Aga ikka pole maitse ja tekstuur päris see mis poesaiadel või näiteks kohvikutes müüdavatel einevõileibade saiadel. Aga äkki ei peagi olema? Kuigi mind siiski huvitab, mida nad teistmoodi teevad. Poesaiadele lisatakse kindlasti jahuparandajaid jms. Aga minu retsept on selline:



3 dl käesooja vett
1 pakk kuivpärmi (või tavalist pärmi)
suts suhkrut
1 tl soola
seemneid, kliisid
2 spl õli
u 4 dl Graham- või kuklijahu või muud tumedamat jahu
u 4 dl nisujahu

  1. Pane vesi kaussi. Kui kasutad tavalist pärmi, lahusta see vees. Kuivpärm lisa koos jahudega.
  2. Lisa sool, suhkur, seemned ja õli. 
  3. Hakka lisama jahusid. Sõtku need sisse ja siis sõtku tainas veel ilusaks siledaks.
  4. Kata tainapall jahu ja rätikuga ja pane sooja kohta kerkima. Sooja koha puudumisel ja elektriahju olemasolul võib selle panna ahju ja ahi väga nõrga kuumuse peale. Ideaalne oleks 30-40 kraadi. Lase kahekordseks kerkida, umbes pool tundi.
  5. Lõika tainas kolmeks ja veereta neist lõdvad pallid. Pane õlitatud leivavormi ja küpseta 180 kraadi juures 20-30 minutit või kuni tikuga katsudes on eest kuiv.
  6. Lase rätiku all veidi jahtuda ja kummuta vormist välja.
Kõige parem soojalt!



Kommentaare ei ole: