20. juuli 2012

Maasika-beseetort

Kallil elukaaslasel täitus jälle üks eluaasta ja tähistasime seda piduliku lõunasöögiga, mille juurde kuulus loomulikult ka tort. Iseenesest mõista kasutasin tordi täidises ja kaunistuses hooajalisi marju - maasikaid. Samuti otsustasin lõpuks ära proovida beseepõhja tegemise ja tuli isegi välja. Oleks võinud nõksu kauem küpseda, sest üks koht keskel oli veel kergelt pehme, aga tegelikult polnud sel vahet, sest tordi vahel muutus see niiskuse tõttu nagunii pehmeks munavahuks. See oli ka muidugi väga hea, aga oleks olnud siiski tore, kui see oleks krõbedaks ja krõmpsuvaks jäänud. Panin küll vahetult enne serveerimist tordi kokku ... Tort jäi väga mahlane ja mitte ka liiga magus, sest panin sisse ka laimi ja niisutasin tihkrimahlaga.

2 biskviitpõhja:

5 muna
5 spl suhkrut
5 spl jahu

2 beseepõhja:

5 munavalget
2,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 tl kartulijahu
veidi sidrunhapet või sidrunimahla

Täidis:

300 g kohupiima
3 dl vahukoort
1 spl suhkrut

Keedukreem:
2,5 dl piima
0,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 muna
1 kuhjaga spl jahu

Niisutamiseks:

mingit hapukamat mahla

u 300 g maasikaid
1 laim

Valmistamine:

  1. Valmista biskviitpõhjad. Vahusta munavalge, lisa järk-järgult suhkur. Sega sisse kollased ja sõelu sisse jahu. Küpseta kas vormis ja lõika pärast pooleks või kui vormi pole (nagu mul), siis jaga kahele plaadile ja levita ühesuurusteks ringideks. Küpseta 180 kraadi juures u 15 min.
  2. Valmista beseepõhjad. Vahusta munavalge kõvaks vahuks. Lisa järk-järgult suhkrud, sidrunhape ja tärklis. Jätka vahustamist, kuni vaht on eriti kõva. Küpseta 125 kraadi juures u 2 tundi. Pöördõhuga ahju puhul 1h 15 minutit. Keera kuumus kinni ja lase põhjadel 2 tundi ahjus istuda.
  3. Sega kokku täidis, riivi sisse laimi koort ja pigista veidi mahla.
  4. Keedukreemi valmistamiseks sega suhkrud piimaga, kuumuta keemiseni ja jahuta. Hõõru muna jahuga korralikult läbi ja lisa pidevalt segades jahtunud piimale. Kuumuta nõrgal kuumusel kuni paksenemiseni, ära keeda. Jahuta maha.
  5. Pane tort kokku. Kõige alla biskviitpõhi, selle peale kohupiima-vahukoorekreem ja maasikad. Siis beseepõhi ja peale kreem. Siis jälle bikviitpõhi, selle peale keedukreem ja maasikad. Kõige peale beseekiht, veidi kreemi ja kaunistus.
Niisutuse võib ka üldse ära jätta või niisutada väga vähe, sest vähemalt mul oli see järgmisel päeval tordist välja valgunud. Kohupiimakreemi võib peaaegu ilma suhkruta teha, sest besee on ju väga magus. Ja keedukreem pole kohustuslik, sest ega seda maitset väga tunda ei jää. Võib lihtsalt kohupiima-vahukoorekreemi veidi rohkem teha ja seda panna.
Suurepärane suviselt mahe tort!



Kommentaare ei ole: