23. märts 2014

Eriti šokolaadine kirsi-šokolaaditort


Juubeliteemalise kaunistusega

Kristiani ema tõi enne jõule ühe Soome koduajakirja küpsetamise erinumbri (Kotiliesi leivonta) ja
juba siis jäi mulle silma patuselt hea šokolaaditort. Kuna meie maalt naabrinaisel oli 70. juubel, avanes võimalus see retsept teoks teha, kui talle külla sõitsime ja oli tarvis midagi pruukostiks/kingituseks kaasa võtta.
Tort oli tõesti patuselt hea, väga šokolaadine (kahekordsesse kogusesse läks 1 kilo šokolaadi!), rammus ja nii toekas, et seda palju korraga ei söö. Siiski ei saa öelda, et tort liiga magus oleks olnud. Kirsimoos, kompotikirsid ja viimase vedelik mahendasid asja.
Mina tegin kahekordsest kogusest suure tordi, aga kirja panen ühekordse koguse, mille saab valmistada tavalises koogivormis.

Koostis:

Põhi:

5 muna
2 dl suhkrut
200 g tumedat šokolaadi
50 g võid
3,5 dl jahu
2 tl vanillisuhkrut
2 tl küpetuspulbrit

Niisutuseks ja vahele:

kompottkirsside vedelik
kirsimoosi
kompottkirsse (umbes pool purki)

Šokolaaditäidis:

200 g tumedat šokolaadi
1 dl 35%-list koort
0,5 dl tuhksuhkrut
250 g mascarponet
1 dl vahustatud vahukoort
1 spl rummi, brändit või konjakit

Pinnale:
100 g tumeda šokolaadi puru

Valmistamine:

  1. Sulata šokolaad koos võiga katlas kogu aeg segades.
  2. Sega kokku jahu, vanillisuhkur ja küpsetuspulber. Valmista ette koogivorm (määri servad, puista nt riivsaiaga üle, põhja võib katta küpsetuspaberiga).
  3. Vahusta toasoojad munad suhkruga. Lisa jahtunud šokolaad ja sõelu sisse jahusegu. Vala tainas vormi ja küpseta 175 kraadi juures umbes 45 minutit. Põhi on hea teha päev varem valmis.
  4. Seejärel valmista šokolaaditäidis. Selleks sulata šokolaad koos koorega katlas. Lase segul veidi jahtuda.
  5. Vahusta vahukoor tuhksuhkruga ja mikserda sisse ka mascarpone. Lõpuks lisa šokolaad ja alkohol.
  6. Lõika põhi kolmeks või kaheks (vastavalt põhja paksusele). Niisuta alumine põhi, levita sellele moosi ja määri peale 1/3 šokolaaditäidisest. Seejärel pane peale järgmine põhjakiht, niisuta ja kata teise osaga kreemist. Kreemi peale laota kompottkirsse (soovitan lõigata pooleks või neljaks, et nii palju ruumi ei võtaks). Lõpuks kata viimase kihiga ja määri peale ja külgedele viimane osa kreemist. Kui lõikad põhja vaid kaheks, peab moosi, täidise ja kirsid kõik ühte panema.
  7. Puista üle šokolaadipuruga ja kaunista vastavalt soovile.
Heleroosa unistus :)


Kommentaare ei ole: