4. märts 2014

Hõissa, meil on vastlad!

Pikk liug jääb see aasta küll ilmselt enamikul ära, aga seda rohkem jääb mahti hernesuppi ja
vastlakukleid vitsutada! Hernesupiga ma mässama ei hakanud, leian, et purgisupid on meil väga head ja läksin seega lihtsama vastupanu teed. Kuklid peab aga küll ise tegema, sest mine tea, millised need poe omad on.  Koduste kuklitega pole mingit ehku peale minemist - teed nii, nagu ise tahad. Tahad, paned moosi, tahad, paned midagi muud. Tahad, jätad üldse sisu panemata.
Mina leian ikka, et mida rohkem, seda uhkem ja tegin nii moosi- kui martsipanitäidisega kukleid. Kuklid said erakordselt head - pehmed ja küpsesid tänu munaga määrimisele ka kenasti kuldseks.

Retsept ise selline (antud kogusest sain 21 väiksemapoolset kuklit):

2 dl piima
30 g pärmi
1 triiki tl soola
2 spl suhkrut
1 muna
tubli sorts õli (või oli otsa saanud, sobib ka sulavõi)
sutsu kardemoni
u 6 dl jahu

Täidised:

moos (mõni hapum, ma panin seekord punasesõstra)
martsipan: mudi ja sega martsipan piimaga, et jääks pehme mass)

Määrimiseks 1 muna

Katteks: 

400 ml vahukoort
tuhksuhrut

  1. Lahusta leiges piimas pärm.
  2. Lisa suhkur, sool, muna, õli ja kardemon ja vispelda hästi läbi.
  3. Lisa jahu ja sõtku, kuni tainas enam käte külge ei kleepu. Mina võtan ta lõpuosas kausist välja ja sõtkun jõuliselt ääre peal edasi, lisades vajadusel muudkui jahu juurde (ehk siis, kui jälle kleepuma hakkab)
  4. Lase u pool tundi rätiku all soojas kohas kerkida.
  5. Veereta tainas ümmargused kuklid, säti ahjuplaadile ja lase veel u 10 minutit kerkida.
  6. Määri munaga ja küpseta 220 kraadi juures (või oleneb ahjust) u 10-12 minutit, kuni kuklid on pealt kuldsed.
  7. Lase jahtuda.
  8. Martsipanitäidiseks mudi martsipan piimaga läbi ja sega veel lusikaga ka (alguses on lusikaga raske), et tekiks pehme mass.
  9. Lõika kuklitelt mütsid peast, uurista kuklisse keskmine auk (täidise võid näiteks suhu pista, mõned segavad ka selle sinna martsipanitäidise sisse) ja täida moosi või martsipaniga.
  10. Vahusta vahukoor, hea on ka natuke vahukoorekõvendajat panna (põhimõtteliselt tärklis ja suhkur, müüakse poes), siis ei vaju vedelaks seistes. Pritsi kuklitele peale, pane müts neile jälle pähe ja riputa tuhksuhrut peale.
Nämm!

Täidised (punasesõstra- ja maasikamoos ja martsipan)





Valmis laar



2 kommentaari:

Terje ütles ...

Mul oli just vastupidi. Supi tegin ise, aga kuklid ostsin poest :)
Need sinu kuklid näevad küll imehead välja!

Kadri ütles ...

Nojah, ma ei viitsinud hakata herneid leotama ja siis suppi keetma. Aga tegelikult on parem mõte kuklid poest osta - ostad mõistliku koguse ja ei pea paari päevaga 10 või enamat kuklit sööma, nagu nüüd mul juhtus :)