13. sept 2010

Ameerika õunakook

Sügisel on õunakoogid tahes-tahtmata möödapääsmatu teema. Mu sõbrannal oli soolaleivapidu ning ta soovis kingituseks ahjuvormi. Mõtlesin, et kuidas sa ikka tühja vormiga lähed, peab ikka midagi head ka sinna sisse tegema:)
Retsepti võtsin Soome toidublogi pidajalt Kinuskikissalt. Originaalretsept on siin.



Põhi:

4 ½ dl nisujahu
1 dl suhkrut
¼ tl soola
150 g võid
½ dl vett


Täidis:

1 kg õunu (minul oli neid 800 g)
1 ½ dl fariinsuhkrut
3 tl vanillisuhkrut
2 tl kaneeli
¾ dl kartulijahu

Määrimiseks:


1 muna

Valmistamine:


1. Sega omavahel jahu, suhkur ja sool. Lisa tükeldatud või. Näpi või ja jahu kokku, lisa vesi, ise kiiresti segades. Pane vähemalt tunniks ajaks külmkappi.

2. Koori õunad ja eemalda õunasüdamed. Lõika neljaks ja viiluta. Lisa õunapaladel fariin- ja vanillisuhkur, kaneel ja kartulijahu.

3. Määri vorm rasvainega. Rulli pool tainast vormist veidi suuremaks kettaks ning tõsta vormi ja tasanda servad.

4. Vala õunasegu vormi.

5. Rulli ülejäänud taigen küpsetuspaberi peal (mina lisasin ka jahu, muidu tahtis kinni jääda) vormiga sama suureks kettaks. Soovi korral lõika taignast kujundeid välja. Tõsta tainakaas õunasegu peale. Suru servad kinni.

6. Määri munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus tund aega.

Serveeri soojalt vanillijäätise või vaniljekastmega. Väga hea ja mahlane suutäis:)

2 kommentaari:

Terje ütles ...

Väga ahvatlev tundub :)

Kadri ütles ...

See on tõesti proovimist väärt!