9. nov 2009

Maasika-laimišarlott


Siinkohal panen kirja oma sellesuvise tippsaavutuse retsepti. Tort sai tehtud Kristiani sünnipäevaks. Küsisin talt enne, millist ta tahab ja ta ütles, et midagi maasikatega ja kuna ma tahtsin ikka midagi uhkemat teha, nuputasingi sellise tordi välja. Ega see nüüd teab mis eriline leiutis pole, aga päris tavaline šarlott ta ka pole. Ise sain ma sellest vaid ühe (või äkki kaks) tükki süüa, sest just Kristiani sünnipäevaõhtul õnnestus mul rattaga lõualuusse mõra kukkuda ja mu suu pandi kuuks ajaks trellide taha. See selleks. Vähemalt ma tean, et tort oli ülihea:) Nii et nii õnnetult ikka ei läinud, et ma üldse maitsta ei saanud.

Selle tordi tegemine koosneb mitmest osast ja võib tunduda pikk, keeruline ja vaevanõudev, kuid ärge laske pikast retseptist ennast heidutada! Tegelikult pole asi üldsegi nii hull ja tulemus on igatahes seda vaeva väärt.
Selline märkus ka, et päris algajal ei tasuks minu retsepti järgi kohe tegema hakata, sest ma panin kogused praegu mälu järgi kirja. Kui midagi on veidi valesti, siis tegijam tunnetab selle ära ja teeb omad korrektuurid, aga algaja mitte. Kuid ma arvan, et peaks siiski klappima.


Biskviitpõhi

3 muna

1 dl suhkrut

3/4 dl kartulijahu

1 tl küpsetuspulbrit

2  tl sidrunimahla

Immutamiseks:
apelsinimahla

Rullbiskviit:
samad ained mis biskviitpõhjas

Täidis:
500 g väherasvast (paksemat) kohupiima
200 g maasikaid
maitse järgi suhkrut
4 tl želatiinipulbrit/12 želatiinilehte

Täidis rullbiskviidi vahele:
250 g kohupiima
1 laimi riivitud koor ja mahl
maitse järgi suhkrut

Kaunistuseks:
150 g maasikaid
ühe laimi riivitud koor

Valmistamine:



Põhi:
1.      Vahusta eraldi munavalge.
2.      Lisa suhkruga segatud kollased.
3.      Sega kuivained kokku ja sõelu vahu hulka.
4.      Lõpus lisa sidrunimahl.
5.      Kalla taigen küpsetuspaberiga vooderdatud tordivormi.
6.      Küpseta 225 kraadi juures u 10 min.

Täidis:
  1. Valmista 150 g maasikatest toormoos, pannes maitse järgi suhkrut.
  2. Ülejäänud maasikad lõigu neljaks.
  3. Pane želatiin 5 minutiks külma vette ligunema.
  4. Seni kuumuta moos läbi. Võta moos tulelt.
  5. Pigista želatiinilehed kuivaks ja sega moosi sisse, kuni lehed lahustuvad.
  6. Jahuta segu võimalikult maha ning lisa toasoojale kohupiimale, mis on sellise kujuga kausis/vormis, millist kooki pärast tahad. Sega läbi.
  7. Lõpus lisa maasikaneljandikud ja sega läbi.
  8. Pane külmkappi tarretuma.

Rullbiskviit:
  1. Tee nii, nagu biskviitpõhjagi küpsetades.
  2. Kuni biskviit küpseb, valmista kohupiimasegu.
  3. Määri osa segust ahjust tulnud ja veidi jahtunud biskviidile ning keera see rulli.
  4. Pane külmkappi elu üle järele mõtlema.
 
Kokkupanemine:
  1. Kummuta tardunud täidis niisutatud põhjale ja lõika üleliigne serv (kui seda on) ära.
  2. Määri tort ülejäänud kohupiima-laimiseguga üle.
  3. Lõika rullbiskviit parajateks viiludeks ning "liimi" ringina ümber tordi.
  4. Rullbiskviidi keskaukudesse suru veerandiks lõigatud maasikad.
  5. Peale lao üks ring pooleks lõigatud maasikatest.
  6. Keskele tee pisike ring ühest neljaks lõigatud maasikast.
  7. Vahedesse riputa riivitud laimi koort. 
 


 
 Ühesõnaga kõiki koguseid võib maitse järgi muuta (kas panna rohkem maasikaid või rohkem suhkrut jne), aga kui vedeliku (täidise) kogus suureneb, peab ka želatiinikoguse sellega vastavusse viima.



Kommentaare ei ole: