29. apr 2014

Moosipallid/pontšikud ja tippaleivät

Homme on volbripäev, aga kuna mul homme pole aega küpsetamisega tegeleda, sain selle asjaga juba
täna ühele poole. Soomes süüakse volbri puhul moosipalle ja tippaleipäsid, mis on ka rasvas küpsetatud magusad suutäied. Nende tainas on munarohke, küpsetuspulbriga (kuigi võib ka pärmiga) ja üsna vedel. Tainas nõristatakse (soovitavalt pritskotist) õlli, üritades moodustada koos püsiva sigri-migri. Et tainalint koos püsiks, on mõeldud välja ka erinevaid abinõusid, aga vähemalt mina sain küll niisama kah.
Osadele pallidele tegin augu sisse ja küpsetasin pontšikuid :)


Moosipallid (u 20 tk):

20 g pärmi
2 dl piima
1 muna
1 dl suhkrut
1 tl soola
0,5 tl kardemoni
400 g jahu (5 dl)
sörts õli

Praadimiseks pool liitrit rapsiõli.
Sisse moosi.
  1. Sulata pärm soojas piimas.
  2. Lisa suhkur, sool, muna ja kardemon.
  3. Lisa järk-järgult jahu ja lõpuks õli (põhimõtteliselt nagu kringlitainas)
  4. Lase rätiku all kerkida.
  5. Veereta pallid ja lase veel rätiku all kerkida.
  6. Prae mõlemalt poolt õlis kuldpruuniks.
  7. Kui pallid jahtunud, pane pritskotti moosi, suru selle ots moosipalli sisse ja pigista sinna moosi.

Tippaleivät (u 12 tk)

2 muna
1 kuhjaga spl suhkrut
0,5 tl soola
1 dl piima
2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

  1. Vispelda munad kausis lahti.
  2. Lisa piim, suhkur, sool.
  3. Lõpuks sega sise ka jahu, millesse eelnevalt segatud küpsetuspulber.
  4. Vala tainas pritskotti või tugevasse kilekotti. Lõika auk nurka ja pigista üsna kiiresti tainas õlli, tehes risti-rästi liigutusi. Vaadata, et liiga laiali ei vajuks.
  5. Küpsetada kuldpruuniks, katta tuhksuhkruga.

Kommentaare ei ole: