25. veebr 2012

Võileivatort kuumsuitsuheeringa ja metsaseentega



Eesti Vabariigi sünnipäeva tähistamiseks tegin sel aastal muu hulgas võileivatordi. Ma polnudki võileivatorti kunagi varem kodus teinud, suvel kohvikus tööl olles vorpisin neid küll kuhjade viisi, aga seal ei olnud mul võimalust neid maitstagi.

Rahvusliku nüansi lisamiseks tegin täidiseks kuumsuitsuheeringa ja soolatud metsaseente salati. Kaunistus just eriti rahvuslik ei tulnud, aga pisikesed Eesti lipud lõid vastava meeleolu :)



Täidis:

200 g hapukoort
150 g toorjuustu
törts majoneesi
2 keskmist kuumsuitsuheeringat (võib olla ka nt räim)
u 200 g soolatud seeni
1 väiksem sibul
musta pipart
(soola)
peale veel veidi hapukoort ja toorjuustu

8 viilu tumedat (isetehtud) rukkileiba
8 viilu Saibi

Niisutamiseks:
1,5 dl puljongit

Kaunistamiseks:
kirsstomateid
keedtud mune
rohelist sibulat
riivjuustu

  1. Kõigepealt valmista täidis: puhasta kalad luudest, haki sibul, valmista ette seened. Sega kokku hapukoor, toorjuust ja majonees. Lisa segule kala, sibul ja seened. Maitsesta pipra ja vajaduse korral soolaga.
  2. Lõika leivad ühtlaseks. Lao alumiseks kihiks 4 viilu rukkileiba, niisuta korralikult puljongiga ja määri esimese kihi peale laiali täidis. Seejärel lao järgmiseks kihiks Saibi-viilud, niisuta, määri jälle täidist ja jätka samas vaimus kuni viimase kihini. Viimase kihi peale määri lihtsalt hapukoore ja toorjuustu segu, mille võid kokku segada samas kausis, kus oli täidis - siis jääb hää mekk külge.
  3. Kaunista keedetud munade, tomatite, rohelise sibula ja riivjuustuga.
  4. Enne serveerimist lasekülmkapis vähemalt tund aega maitsestuda ja laagerduda.





Lisaks oli meil menüüs mee-küüslaugu-rosmariinimarinaadis maitsestunud lambaribi ahjukartulite ja balsamiäädikakastmega ning kohupiima-leivadessert maasikate ja pohlamoosiga. Ma nimelt ei viitsinud seekordtorti teha. Magustoidus kasutasin ära need leivaservad, mis võileivatordi tegemisel üle jäid. Väga õnnestunud pidusöök!










    Kommentaare ei ole: