22. veebr 2012

Kõrvitsa-ingverikeeks

Ema paneb mulle Tallinnas käies ikka midagi suupäralist kaasa. Enamasti mõne lihatüki, moosi või siis midagi hoopis kolmandat. Viimane kord olime autoga ja siis saime lastiks kaasa moosi, graavilõhet ja veerand suuremast kõrvitsast. Tervest kõrvitsast ma keeldusin, sest kartsin, et ei jõua seda ära teha (salatit ei olnud parajasti isu teha). Tegin sellest siis suppi ja kui ükspäev tuli keeksi isu, mõtlesin kohe, et võiksin midagi kõrvitsaga teha. Sirvisin oma "Kelmikate keekside" raamatut ja leidsingi sobiva retsepti.


Muidu oli kõik kena, aga retsepti uurides imestasin, kuidas sinna ometi nii palju koostisaineid läheb. Aga otsustasin igaks juhuks ikka retseptist kinni pidada - polnud ju varem seda teinud, mine tea, kuidas käitub. Keeksivorm sai ääreni tainast täis ja kerkis ahjus muidugi veel kõrgemaks. Esimene mõte oli küll, et retsepti koostajat oli suurushullustus tabanud. Ja ma ei saa siiani aru, miks peab üks keeks nii pirakas olema. Ühesõnaga, panen allpool kirja poole koguse retsepti - siis tuleb inimliku suurusega.
Allääres võib näha ranti - see on koht, kus keeksivorm ära lõppes.
Aga muidu oli hea keeks - kõrvits tegi selle mahlaseks ja ingver oli mõnusalt vürtsikas. Maitseainete tõttu jäi veidi jõulune maitse, aga mitte ka liialt. Nelki mul polnud ja ega poleks vist tahtnudki seda maitset sinna ...

4 dl jahu
1 tl kaneeli
(0,5 tl nelki)
näpuotsaga soola
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
2 dl suhkrut
125 g võid
2 muna
250 g tükeldatud kõrvitsat
1 cm ingverijuurt või 0,5-1 tl jahvatatud ingverit
0,25 dl kohvikoort
1 tl vanillisuhkrut

1. Vahusta toasoe või suhkruga, lisa ükshaaval munadja vahusta veel veidi.
2. Kuumuta kõrvitsakuubikuid kastrulis, kuni neist eraldub vedelik, ning hauta siis pehmeks. (see väga kaua aega ei võtagi)
3. Püreesta kõrvits, lisakohvikoor ja vanillisuhkur ning sega korda mööda jahu/maitseainete/küpsetuspulbri/sooda seguga võivahule.
4. Kalla tainas võitatud ja jahuga ülepuistatud vormi.
5. Küpseta 200 kraadises ahjus u 25-30 minutit.
6. Lase vormis 15 minutit jahtuda ja kummuta siis välja.
7. Puista üle tuhksuhkruga.

Kommentaare ei ole: