Aprillikuu Oma Maitses oli artikkel lihavõttetortidest ja ühe tordi peal oli nii armas jänku, et otsustasin ka sellise teha. Lisasin ka omapoolseid muudatusi nagu roheline muru, äärekaunistused ja värvilised munad. Jänes päris samasugune ei tulnud ja jäi ehk veidi ebaühtlane ja konarlik, aga ma olen tulemusega siiski üsna rahul ja leian, et ka minu jänku on üsna nunnu:) Järgmine kord tuleb ehk juba kindlama käega.
Tort ise on iirise-vaarikatort kakaobiskviidil. Pealiskatteks pole mitte martsipan, vaid vahukommimass. Iirisetäidise retsepti võtsin Kinuskikissa blogist ja minu arust on tegu üsnagi geniaalse leiutisega.
Põhi:
4 muna
1 dl suhkrut
3 spl jahu (kuhjaga)
2 spl kakaopulbrit
Niisutus:
1,5 dl õunamahla
1 dl suhkut
Täidis:
400 ml vahukoort
3,5 dl fariinsuhkrut
200 g toorjuustu
200 ml vahukoort
1 tl vanillsuhkrut
6 želatiinilehte
0,5 dl vett
vaarikaid
Kate:
150 g vahukomme (soovitavalt valgeid)
400-500 g tuhksuhkrut
2 spl vett
Valmistamine:
Kõigepealt valmista iiris:
- Vala koor kastrulisse, lisa fariinsuhkur.
- Kuumuta pidevalt segades, kuni segu läheb keema.
- Võta tulelt, jahuta maha ja pane veel külmkappi. Segu peab järgmiseks etapiks täiesti külm olema. Võib näiteks eelmisel päeval külmkappi valmis teha.
Põhi:
- Eralda munakollased valgetest.
- Vahusta valged, lisa vahustamise lõpupoole järk-järgult suhkur.
- Sega peotäis valgevahtu kollastega ja lisa ülejäänud valgevahule.
- Sõelu sisse jahu ja kakaopulber.
- Sega ettevaatlikult ühtlaseks.
- Vala 20 cm läbimõõduga vooderdatud põhjaga lahtikäivasse vormi.
- Küpseta 200 kraadi juures seni, kuni tikuga katsudes jääb tikk kuivaks.
- Aja mahl suhkruga keema ja pane kõrvale jahtuma.
- Sõelu u 300 g tuhksuhkrut kaussi.
- Õlita teine kauss ja pane sinna vahukommid. Lisa ka vesi.
- Pane mikrolaineahju ja kuumuta 800 vati juures. Iga 30 sekundi tagant sega, et tuleks ühtlane, tükkideta segu.
- Kui soovid segu värvida, siis tee seda nüüd. Mina toonitasin kollasega.
- Lisa mass tuhksuhrule ja hakka segama-sõtkuma. Sõtkuma peab seni, kuni mass kausi ja enam-vähem ka käte küljest lahti tuleks. Mul kulus selleks oluliselt rohkem tuhksuhkrut kui retseptis ette oli nähtud.
- Valmis mass mässi toidukilesse ja pane külma oma aega ootama.
Täidis:
- Pane želatiinilehed külma vette likku.
- Vahusta vahukoor vanillisuhkruga.
- Lisa toasoe toorjuust.
- Pane 1-2 supilusikat kõrvale katte aluskihiks.
- Võta külmkapist iiris ja vahusta seda, kuni see selgelt pakseneb ja läheb veidi heledamaks.
- Lisa see vahukoore-toorjuustusegule, mikserda aeglase käiguga segi.
- Lase vesi keema, pigista želatiinilehed liigsest veest, pane kuuma vette ja sega.
- Lase õige veidi jahtuda ja lisa täidisesegule, ise samal ajal mikserdades.
- Lõika põhi pooleks ja pane alumine pool tagasi tordivormi põhja.
- Niisuta.
- Vala peale pool täidisest.
- Tipi sisse nii palju vaarikaid kui soovid.
- Kata ülejäänud täidisega.
- Pane peale teine biskviitpõhja pool ja niisuta ka see.
- Pane kappi tarretuma.
- Vahepeal võib katte toidukile peal laiali rullida. Ka sinna läheb tuhksuhkrut, et mass kuhugi kinni ei jääks.
- Võta vorm tordi ümbert ära.
- Määri peale enne kõevalepandud vahukoore-toorjuustu segu.
- Tõsta kate tordi peale ja eemalda toidukile. Loodetavasti tuleb ilusti ära, kui korralikult tuhksuhkrut panid.
- Lõiks ära liigne serv.
- Kaunista oma äranägemise järgi. Mina maalisin toiduvärvidega pildi ja "munad" on ühed nätsukommid. Paremaid polnud saada.
Ma ei tea, mis minuga lahti on, aga tort oli minu arvates õudselt magus. Seetõttu plaanin järgmine kord:
- vähendada iirisemassi kogust (nt 300 ml vahukoort ja 2,5 fariinsuhkrut)
- lisada 1 karp toorjuustu
- määrida alumise põhja peale täidise alla naturaalne vaarikapüree, peaks andma hapukust
Pilt läigib, sest ei mallanud värvi kuivamist oodata ... |
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar