5. veebruar on Soomes Runebergi, nende rahvusluuletaja päev (kuigi ta oli puhastverd rootslane ja kirjutas ka rootsi keeles). Sellel päeval tehakse temanimelisi koogikesi, mida ta väga olevat armastanud ja iga päev hommikupunši kõrvale nautinud. Kuna mulle need koogid väga maitsevad ja sain nende tegemist harjutada ka Soomes kohvikus praktikal olles, otsustasin neid nüüd ka kodus teha. Algupärast Runebergi naise Fredrika väljatöötatud retsepti vist alles polegi, seega iga kohvik teeb neid veidi isemoodi. Järvenpään Wiener Paakaris, kus ma praktikal olin, kasutati küpsetuspulbi asemel põdrasarvesoola ja minu arvates annab see koogile eriti mõnusa maitsenüansi. Teiseks pean ma oluliseks koogi niisutamist rummiessentsi-suhruveega.
Käesolev retsept on segu Marttaliito lehelt leitud retseptist ja minu enda loomingust.
Käesolev retsept on segu Marttaliito lehelt leitud retseptist ja minu enda loomingust.
Koostisosad:
200 g võid
200 g suhkrut
2 muna
3 dl jahu
1,5 dl riivleiba või -saia
1 tl põdrasarvesoola (selle puudumisel küpsetuspulbrit)
100 g mandleid (kui võimalik, siis juba hakituna)
1 apelsini riivitud koor
Niisutuseks:
u 2 dl vett
1 ampull rummiessentsi
maitse järgi suhkrut (magus peab olema)
Kaunistuseks:
vaarikamoosi
u 1,5 dl tuhksuhrut
vett
soovi korral punast toiduvärvi
Valmistamine:
- Vahusta toasoe või suhkruga.
- Lisa ükshaaval munad ja vahusta vahepeal.
- Sega omavahel jahu, riivsai ja põdrasarvesool ning lisa vahustatud võile.
- Haki mandlid ja riivi apelsinikoor ning lisa mõlemad tainale.
- Määri muffinipann rasvainega ja pane igasse auku tainast, nii et auk on u. veerand kuni poolest saati täidetud.
- Küpseta 180-190 kraadi juures u 15 minutit. Pigem võiksid nad tumedamad olla.
- Lase jahtuda ja võta koogid vormist välja.
- Niisutuseks sega vesi, suhkur ja rummiessents. Kasta koogid korraks ülemine pool ees u poolest saadik niisutusvette (loe kaheni).
- Tõsta igale koogile teelusikatäis vaarikamoosi (kookide keskele enamasti jääbki sobiv lohk selleks).
- Sega tuhksuhrusse vähehaaval vett, kuni moodustub üsna tihe suhkrumass. Soovi korral värvi toiduvärviga roosaks. Pane mass väikse auguga kilekotti või pritskotti ja tõmba moositäpile rõngas ümber.
Originaalis peaksid koogid olema kõrgemad ja silindrikujulised, aga mul kajuks pole selliseid vorme.
Aga ega välimus maitset riku:)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar