13. nov 2010

Hapukooretort

Tegin isale isadepäevaks hapukooretordi. Retsept on pärit Tartu Kutsehariduskeskusest ja see on väga mõnus ja mahe suutäis. Meeldib kindlasti neile, kes suurt magusat ei armasta.

Koostisained:

Põhi:

6 muna
140 g suhkrut
140 g jahu
28 g kakaopulbrit

Immutussiirup:

100 g vett
90 g suhkrut

Kreem

400 g hapukoort
80 g vahukoort
8 g želatiini (või vastavalt juhistele)
maitse järgi suhkrut (algselt polnud retseptis üldse suhkrut, aga veidi võib ikka panna)

Trühvlipuru

65 g vett
16 g suhkrut
10 g võid
25 g kakaopulbrit

Valmitamine:

Biskviit:

  1. Eralda munavalged kollastest, vahusta munavalged. Kui munad on juba üsna vahul, lisa järk-järgult suhkur ja vahusta valged tugevaks vahuks.
  2. Tõsta veidi  munavalgevahtu kollaste hulka ja sega. Lisa munavalgevahule.
  3. Sõelu sisse kakaopulbriga segatud jahu ja sega ettevaatlikult läbi. Segada võimalikult vähe aega, et munavalgevahust õhk välja ei läheks.
  4. Tõsta tainas põhjast küpsetuspaberiga vooderdatud tordivormi (mina kasutasin 20 cm läbimõõduga) ja küpseta 180 kraadi juures 25 minutit. Katsu tikuga. Kui tikk jääb tainaseks, peab veel küpsetama, kuni tikk kuivaks jääb.

Kuni biskviit jahtub, valmista immutussiirup ja trühvlipuru. Kui biskviit on enam-vähem jahtunud, lõika kolmeks (kui põhi kerkib väga kohevaks, siis neljaks, muidu võib kuivaks jääda).

Immutussiirup:

  1. Sega suhkut vette ja lase keema. Keeda u. 5 minutit.
  2. Lase maha jahtuda.
Trühvlipuru:

  1. Pane suhkur ja vesi keema. Keeda kuni kuuliproovini (lased külma vette tilga, kui moodustub sõrmedega veeretatav kuul, võta tulelt)
  2. Lisa või ja kakao. Sega. Hõõru läbi sõela.
Kreem:

  1. Vedelda želatiin väheses vees vastavalt juhisele. Lase maha jahtuda.
  2. Vahusta vahukoor.
  3. Sega hapukoorega ning lisa želatiin (kõige lihtsam on mikseri madalat käiku segamiseks kasutada, väldib želatiini tükkiminemist)
Nüüd tuleb torti kiiresti kokku panema hakata. Igat kihti tuleb korralikult niisutada ja kihtide vahele, peale ning külgedele hapukoorekreemi määrida. Kiiresti sellepärast, et muidu hakkab želatiin tarretuma. Lõpuks sõelu peale trühvlipuru ja kata ka servad. Servade katmine on üsna keeruline, aga kuidagi ikka hakkama saab. Mina kasutasin kaabitsat ja tõstsin sellega puru servi pidi üles.

Kaunistada oma äranägemise järgi. Mina tegin martsipanist roosid ja kinnitasin need vahukoorega ja tegin vahukoorest täppe ka.

4 kommentaari:

Kairi ütles ...

See on tõesti väga hea tort, eriti veel kui seista saab ööpäeva vähemalt. Aga ma küll ei julge kooli retsepte avalikustada avalikult ;)

Kadri ütles ...

Ah, see polnud mingi eriline retsept ju. Ja pealegi ma ütlesin, kust ma selle saanud olen, mitte ei kuulutanud enda ideeks.

Lillysmuul ütles ...

Tahtsin öelda, et proovin kindlalt järgi!
Juba välja näeb imeilus!

Kadri ütles ...

:) Aga siis niisuta ikka korralikult või lõika neljaks tort, kui paksem põhi saab. Muidu jääb kuiv.