19. aug 2010

Tarkusetera muna vahustamisest keeksilaadsete küpsetiste valmistamisel

Kui teha keeksi või muffinseid sellel viisil, et vahustada muna ja suhkur (mitte või ja suhkur), siis avastasin, et keeks kerkib väga edukalt ka ilma muna vahustamata. Kuna mul polnud mikserit käepärast ja keeksi tahtsin süüa, siis kloppisin muna ja suhkrut nii palju kahvliga, kuni jaksasin (ja ma ei jaksanud eriti kaua). Muna oli täiesti vedel. Aga keeks kerkis sellest hoolimata väga ilusti ja maitses nagu peab. Tekkis lausa küsimus, miks üldse muna vahustamisele energiat ja aega kulutada, kui saab väga edukalt ka ilma hakkama.

6 kommentaari:

Kerti ütles ...

Ja mina ei ole veel saanud aru vahest, kas alustada munade vahustamist aeglaselt või kohe gaas põhja panna- seni olen saanud ühtemoodi ilusa koheva munavahu.
PS: kas oled proovinud keeksi teha rukki- või tatrajahuga? maitse on hõrk!

Kadri ütles ...

Jah ... enne kondiitriõpinguid lasin ka alati kohe täie võimsusega, aga pean küll möönma, et vahel ei läinud väga hästi vahule, vesi tuli alla. Seda siis munavalge vahustamisel. Kui vahustada kollane ja valge koos, siis vist tõesti pole vahet. Tervet muna vahustades lasen ma ka kohe täiskäiguga.
Ei ole proovinud sinu soovitatud jahusid. Aga mis maitselist keeksi siis nendega kõige parem teha on? Või pole vahet?

Kerti ütles ...

Kõige rohkem olen proovinud tatra-, rukki- ja speltajahuga. Aga mitte poe omadega, mulle tundub, et need on nii peeneks jahvatatud, ja ei kerki eriti. Mina saan otse veskist täisterajahusid...

Kairi ütles ...

Poest ostetud tatrajahuga tehtud küpsised näiteks on hoopis teistsugused kui mahetatrast tehtud, jahu on jah jämedam ja säilitanud oma omaduse kerkida :P Poe omaga jääb selline plönn nagu ise küpsetusplaadile paned :D

Kerti ütles ...

Täpselt nii ongi. Mahejahud on sõredamad. Koogid saavad nagu keeksid.
Poejahudest on jube raske küpsetada, mul tulevad ka plönnid. ;)

Kadri ütles ...

Mul kahjuks pole veskit kusagilt võtta:( Turult saab küll mahejahusid, rukkijahu olen sealt ostnud ka. Hetkel küll ei mäleta, kuidas käitus.