26. veebr 2010

Kohvi-konjaki toorjuustutort



Ema palus mul seda torti enda juubeliks teha. Ta oli selle retsepti juba ammu kusagilt välja otsinud, vist kunagisest Pere ja Kodu retsptivihikust. Emale ja teistele maitses tort väga. See jäi üsna mahe ja pehme, aga mina oleks oodanud mingit teravamat maitsenüanssi. Ema originaalretseptis olnud apelsinilikööri ei tahtnud, aga ma arvan, et see oleks just õige meki andnud. Huvitav oli see, et kuna täidis pannakse toore põhja peale, siis ahjus need natuke segunesid ja põhi oli siiruviiruliselt üles tõusnud.

PÕHI:
2 dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
75 g võid
3/4 dl suhkrut
1 muna
2 sl külma vett

KATE :
0,5 dl kanget kohvi (kui panna konjakit, võib kohvi rohkem panna, nt 1 dl) 
4 muna
2 dl suhkrut
400 g maitsestamata toorjuustu
2 sl konjakit (või apelsinilikööri, siis jääb tort pigem apelsini- kui kohvimaitseline)
1dl jahu
3 dl vahukoort

KAUNISTAMISEKS :
nt vahukoort, kohviube (ka šokolaadist), lahustuva kohvi puru või midagi muud temaatilist


VALMISTAMINE:

PÕHI:
  • sõelu jahu kaussi 
  • Lisa küpsetuspulber, siis toasoe või 
  • sega muredaks (nagu saiapuru). 
  • Lisa  suhkur, muna, vesi - sega tainaks. 
  • Suru 24 cm vormi põhja
    Taigen peab umbes sellise pehmusega jääma







    TÄIDIS:

    • Vala vesi kohvile,lase tõmmata, lase läbi sõela (kui teed hariliku kohviga) 
    • Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks
    • Lisa eelnevalt omavahel vahustatud toasoe toorjuust ja liköör
    • Sega hulka jahu, lõpuks vahustatud koor ja kohv
    • Vala taina peale vormi ja küpseta 160 kraadi juures  1,5 tundi (või kuni on küps, keskelt ei värise)
    • Lase lahtise uksega ahjus jahtuda. pista vähemalt 2 tunniks külmkappi, parem 1 ööks
    • Kaunista.

    Kommentaare ei ole: