11. veebr 2010

Jõulutort




Lisan siia oma jõulutordi retsepti, mille saatsin ka Postimehe retseptivõistlusele, aga mis arvatavasti oma keerukuse tõttu löögile ei pääsenud. Tegelikult pole seda sugugi nii raske teha, aga eks iga asi nõuab oma aja.


Põhi:

2 muna
2 dl suhkrut
3 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl piparkoogimaitseainet
1 dl kakaopulbrit
100 g võid
1 dl piima

Immutussiirup:

1,5 dl vett
2 tl suhkrut
0,5 tl sidrunhapet

Täidis:

500 ml vahukoort
1 dl suhkrut
150 g toorjuustu
3 dl glögi (kes tahab alkoholiga, võib panna ka hõõgveini)
30 g želatiini (või vastavalt želatiini kasutusjuhendile)

Kate:

2,5 dl glögi (hõõgveini)
1 kuhjaga tl želatiini (või vastavalt kasutusjuhendile)

Kaunistus:

100 g valget šokolaadi

Põhja valmistamine:

  1. Sega omavahel kuivained.
  2. Pane või sulama.
  3. Seni vahusta munad suhkruga kohevaks, tugevaks vahuks.
  4. Lisa sulavõile piim ja kuumuta veel veidi.
  5. Sõelu munavahule hulka pool kuni kolmveerand kuivainetest ja sega läbi. Siis on taigen juba üsna paks ja segada on raske.
  6. Lisa piima-või segu, taigen läheb jälle vedelamaks ja saab korralikult segada.
  7. Lõpuks lisa ülejäänud kuivained.
  8. Vala taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 175 kraadi juures 20-30 minutit.

Lase põhjal veidi jahtuda, eemalda siis küpsetuspaber ning immuta põhi siirupiga. Lõika tordivormiga üks ketas põhjast välja - sellest saab tordi põhi. Ülejäänud põhjamaterjal lõika noaga kuubikuteks ning jäta pärastiseks.

Kata lahtikäiva tordivormi (ø 26 cm või suurem ) põhi sobiva suurusega küpsetuspaberitükiga, pane vorm kinni. Lõika ka vormi äärte jaoks piisavalt pikk ja lai küpsetuspabeririba ja vooderda sellega tordivormi siseääred.

Täidise valmistamine:

Pane glögi kuumenema, kui on kuum, lisa želatiin vastavalt kasutusjuhendile (mina kasutasin Sildesti toiduželatiini, mis lisatakse otse kuuma vedelikku). Lase jahtuda käesoojuseni, vahepeal sega, et vältida tarretumist. 

Vahusta vahukoor suhkruga, vahustunud koorele lisa toorjuust ja sega see vahukoorega segi, kasutades mikseri kõige aeglasemat käiku.

Kui glögi on piisavalt maha jahtunud, nirista see vahukooresegu sisse, samal ajal mikseri kõige aeglasema käiguga vahustades.

Pane umbes pool täidisesegust tordipõhjale ja aja laiali. Lisa varem kõrvale pandud tordipõhjakuubikud. Pane neid nii palju, et enam-vähem katab põhja ära (natuke jääb üle ka, need võib põske pista). Vahesid võib ka ikka jääda. Suru kuubikud käega kergelt vahu sisse kinni. Vala peale ülejäänud täidisesegu. Jäta külmkappi seisma umbes paariks tunniks. Kui on kiire, võib ka sügavkülma panna.

Katte valmistamine:

Katte jaoks pane glögi kuumenema, kuumale glögile lisa želatiin. Sega ja lase veidi jahtuda. Vala tordile ja pane jälle külma tarretuma.

Kaunistuse valmistamine:

Kaunistamiseks sulata valge šokolaad ning vala metallpinnale või muule siledale pinnale (kui kodus metallist tööpindu pole, võib ahjuplaadile valada). Lase hanguda ning lükka noaga (või kratsiga, kui see olemas on) plaadi küljest lahti. Peaksid tekkima šokolaadirullid. Need kuhja risti-rästi tordile. Kuna tundsin, et mingi kaunistuselement võiks veel olla ja kuna mul vedeleb aknalaual üks kuivanud kanarbik, siis võtsin sealt väikseid oksakesi ja pikkisin need tordi sisse.


 

Mina tegin hõõgveiniga ja alguses tundus maitse kuidagi vänge. Või mingi maitse oli, mis mulle alguses ei meeldinud. Aga pärast päevast kapis seismist oli tort väga heaks muutunud. Alkoholivaba glögiga tuleb kindlasti mahedam.Järgmine kord proovin kindlasti sellega ja annan siis tulemustest teada.

Kommentaare ei ole: