25. apr 2015

Virsikuvahukommid

Viimases Oma Maitses ja ka Soome tuntud tegija Kinuskikissa blogis oli vahukommide retsept ja see mõte tundus ahvatlev. Võtsin veidi aega hoogu ja tegingi ära. Kasutasingi pigem viimase retsepti. Arvan, et esimese vasika kohta ei läinudki mu tegu päris aia taha. Ainuke häda oli selles, et mul polnud kodus ootamatul kombel kartulijahu, seega veeretasin komme pärast tuhksuhkrus, mis aga annab teatavasti lühiajalise efekti - suhkur sulab ära ja vajub siirupina kausipõhja. Aga maitset see ei rikkunud. Tegemise päeval tundusid nad liiga magusad. Võib-olla varasemast lusika- ja kausilakkumistest, no ja ülejäänud munakollastega tuli ju ka midagi teha, need sai kogelmogelina pintslisse pistetud. Pole siis ime, et pärast magus enam ei istunud. Igatahes, järgmisel päeval olid nad palju paremad!

Antud kogusest saab 50 tk ehk üsna palju.

Koostis:

10 želatiinilehte
2 purki (125 g) beebidele mõeldud puuviljapüreed (mul oli virsik), aga võib ju ka nt marjapüree olla.
3,5 dl tuhksuhkrut
1,5 dl suhkrut
1 dl heledat siirupit
3 toasooja munavalget
poole, ja minu poolest ka terve sidruni mahl

Veeretamiseks pooleks tuhksuhkrut ja kartulijahu.

Valmistamine:

  1. Vooderda nelinurkne (nt 18 x 30) vorm küpetuspaberiga ja raputa üle tuhksuhkruga. Oma Maitses soovitas Maru hoopis õliga määrida.
  2. Pane želatiin külma vette likku.
  3. Mõõda paksupõhjalisse kastrulisse tuhksuhkur, suhkur, siirup ja puuviljapüree. Lase keema ja keeda siis tasasel tulel kas 127 kraadini (kui on olemas termomeeter) või kuuliproovini (tilgutad siirupit külma vette ja kui see kohe laiali ei sula, vaid kuulina põhja vajub, on siirup valmis).
  4. Lisa želatiin ja sidrunimahl.
  5. Vahusta munavalged suures kausis kõvaks vahuks.
  6. Nirista siirup üsna tasa ja targu munavalge hulka, ise samal ajal mikserdades. Jätka vahustamist veel u 15 minutit, kuni segu on tihke ja kohev.
  7. Vala segu vooderdatud vormi ja jäta tahenema kas toatemperatuurile või pista külma.
  8. Pärast tahenemist kummuta plaat kartulijahu ja tuhsuhkru seguga kaetud küpsetuspaberile, lõika välja kuubikud ja veereta neid samasuguses segus.

Kommentaare ei ole: