11. dets 2013

Kohupiima-mustade marjade koogikesed

Tahtsin Soome iseseisvuspäeva puhul midagi teha, aga midagi ehtsoomelikku on Eestis väga raske valmistada, sest salmiaaki (ehk soolalagritsat, mida Eestis vähesed suu sisse võtavad) või isegi lagritsat lihtalt ei müüda kusagil. Muidu on lagrits ja sidrun väga hea kombinatsioon näiteks juustukoogi sees. Siis pidin mängima valge ja sinise peale. Otsustasin teha kohupiimatäidisega koogikesi mustikate ja mustsõstardega. Pikantsuse mõttes lisasin sutsu laimi ka. Pealt katsin martsipaniga. Sinist triipu nagu Soome lipul ei saanud jälle teha, sest mul pole vastavat toiduvärvi. Kook sai väga hea. Eriti head olid mustsõstrad seal sees.


Biskviitpõhi:
4 muna
1,5 dl suhkrut
4 spl jahu

Niisutus: 
nt õunamahla

Täidis:
1 rullkohupiim
2 dl vahukoort
poole laimi koor ja mahl
maitse järgi suhkrut
mustikaid ja mustsõstraid

Kate:
Valget martsipani

Valmistamine:
  1. Kõigepealt valmista biskviittainas. Eralda munad. Vahusta valged, lisades järk-järgult suhkur. Sega kollased valgega ja sõelu sisse jahu. Levita plaadile ja küpseta 200 kraadi juures 10-12 minutit.
  2. Lõika vormide abil põhjast ümmargused kettad (saab 6 koogi jagu ehk 12 tükki). 
  3. Valmista täidi. Vahusta vahukoor suhkruga, mikserda sisse kohupiim, riivi laim ja pigista laimimahl. 
  4. Aseta vormi põhja üks bikviitpõhi. Niisuta. Pritsi peale õhem kiht täidist. Puista sellele 1. kiht marju. Kata täidisega. Suru sisse 2. kiht marju ja kata uuesti täidisega. Pane peale biskviitpõhjaketas. Niisuta.
  5. Suru koogike vormist ettevaatlikult välja. Määri peale täidist.
  6. Rulli lahti martsipan ja lõika samade vormidega välja kettad. Aseta igale koogile peale.

Kommentaare ei ole: