9. sept 2013

Õuna-pohla-martsipanipärg


Kapis olid veel viimased Soomest korjatud pohlad ja otsustasin need ära kasutada ühes kringlis, mille idee sain blogist Elis köögis. Kuna praegu on õunaaeg, siis lisasin veidi õunu ka. Ja siis leidsin veel ääre pealt kausist mõned vanad ja tolmused sarapuupähklid. Need puhastasin ära ja hakkisin kringlile peale. Martsipani oleks võinud julgemalt panna, sest selle maitset oli tunda vaid paiguti. Aga väg
a hea suutäis oli sellegipoolest!

Tainas

2,5 dl piima
30 g pärmi
4 spl suhkrut
0,5 tl soola
u 70 g sulavõid
u 8 dl jahu

Täidis

2 õuna
2 dl pohli
tavalist või fariinisuhkrut mõned supilusikatäied
50 g pehmet võid
200 g martsipani
kaneeli

määrimiseks 1 muna
peale pähkleid või mandlilaaste

Valmistamine:

  1. Kõigepealt pane tainas hakkama. Selleks sulata käesoojas piimas pärm koos suhkruga, lisa sool, sulavõi ja järg-järgult jahu. Sõtku siledaks tainaks ja jäta rätiku alla sooja kohta kerima umbes pooleks tunniks või kuni tainas on kerkinud kaks korda suuremaks.
  2.  Vahapeal puhasta ja tükelda õunad ja sega koos pohlade ja suhkruga ja kaneeliga kausis läbi ja jäta oma aega ootama.
  3. Kerkinud tainas rulli ristkülikuks, määri pehme võiga, lisa täidis ja riivi peale martsipan. Kui riivimine ei õnnestu hästi (martsipan läheb pehmeks), lõika sellest viile ja laota tainale. 
  4. Keera ristkülik pikemast servast rulli, tõsta küpsetuspaberiga kaetud  ahjuplaadile ja keera kokku, kinnita otsad. Lõika ringi välimisse serva 2/3 rulli laiuselt paraja vahega sisselõiked, nii et sisemine serv jääb kinni. Määri munaga. Raputa peale hakitud pähklid.
  5. Küpseta 190 kraadi juures u 35-40 minutit.


Kommentaare ei ole: