30. juuli 2013

Kuningannasaiakesed


Postkasti potsatas Soome kaupluste omatoote Pirkka leht ja seal oli väga isuäratav mustikasaiade retsept. Otsustasin retsepti täna järele proovida, aga lisaks mustikatele panin vaarikaid ka. Sellist segu või moosi nimetavad soomlased kuningannaseguks või -moosiks. Hirmus head said!

Ma ei tea, kas Eestis müüakse vaniljekastmepulbrit, muidu neid Blå band-tooteid müüakse küll. Aga noh, vaniljekastme teeb mitte-nii-mugav-kokk ise ka valmis :)



Tainas:

2,5 dl piima
1 kotike kuivpärmi (või 30 g värsket)
1 dl suhkrut
napp tl soola (või kui või on soolane, pole soola vaja)
0,5 tl kardemoni
1 muna
u 8 dl jahu
100 g sulatatud võid (sobib hästi kergelt soolane või)

Täidis:

1 kott vaniljekastmepulbrit (Blå band)
2 dl piima
2 dl marju
2 spl suhkrut

Määrimiseks:
1 muna või 0,5 dl piima

Valmistamine:

  1. Kõigepealt tee tainas. Selleks soojenda piim u 42 kraadini, lisa suhkur, vähese jahuga segatud kuivpärm ja kardemon. Sega sisse muna. Lisa vähehaaval jahu ja sega-sõtku. Lõpupoole vala sekka ka sulavõi ja sõtku ülejäänud jahuga tainas siledaks.
  2. Jäta u pooleks tunniks sooja kohta rätiku alla kerkima.
  3. Vahepeal sega kokku kotike vaniljepulbrit ja piim. Pane tähele, et vedelikku on vähem kui vaniljekastme paki peal on antud - kaste peabki paksem kreem jääma. Ise tehes tuleb ka paksem kaste valmistada.
  4. Sega marjad suhkruga, litsu veidi katki ka.
  5. Kummuta kerkinud tainas jahuga üle riputatud pinnale ja rulli ristkülikuks. Arvesta, et tainast peab saama lõigata 15 sobiva kogusega ruutu. Tainas võib üsna paks jääda, siis ei tungi täidis nii hõlpsasti välja. 
  6. Lõikagi lahtirullitud tainas 15 ruuduks.
  7. Sega vaniljekaste marjadega. Tõsta iga ruudu keskele törts täidist. Tõsta ruutude nurgad kokku ja pigista kõik servad hästi kinni. Katsu teha pallike ja aseta see, kokkupigistatud nurgad allpool, küpsetuspaberiga kaetud plaadile kerkima.
  8. Kergita 10 minutit, määri muna või piimaga, riputa peale tavalist suhkrut või pärlsuhkrut.
  9. Küpseta 200kraadises ahjus u 12 minutit.

 Eriti hea külma piimaga!

Kommentaare ei ole: