3. juuni 2012

Rabarberi-pisarakook

Pisarad õhtupäikeses sillerdamas ...
Kui tulid selleaastased esimesed rabarberid, tegin neist loomulikult rabarberikooki. Retsepti võtsin Oma Maitsest ja kuulub see Liilia Raiki'le. Midagi põrutavat see kook polnud, aga väga hea sellegipoolest. Hea ja lihtne.  Eriti mõnus on muidugi pisarakate.

Põhi:

4 munakollast
1,5 dl suhkrut
3 dl nisujahu
0,5 tl soodat
0,5 tl küpsetuspulbrit
1,5-2 dl hapupiima või maitsestamata jogurtit (ma panin viimaste puudumisel hapukoort)
50 g sulavõid

Täidis:

u 400 g ehk 2 väga suurt vart rabarberit
0,5 tl kaneeli
2 sl suhkrut

Kate:

4 munavalget
1 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut

Valmistamine:

  1. Koori rabarber ja lõika väikesteks tükkideks. Sega kaneeli ja suhkruga, jäta seisma.
  2. Põhja jaoks sega omavahel kuivained ja sulata või. Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks.  Lisa jogurt ja jahtunud sulavõi munavahule, sõelu hulka kuivained. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderatud suurde (vähemalt 28 cm läbimõõduga) vormi ja küpseta 180 kraadi juures 15-20 minutit. Põhi jääb nagu keeks põhimõtteliselt.
  3. Laota põhjale rabarberitükid ja pane ahju tagasi. Keera kuumus 220 kraadi peale - rabarberid peavad pehmeks, kuid mitte puruks minema.
  4. Samal ajal vahusta munavalged ja nirista hulka suhkrud. Eemalda koogivormilt servad ja kata kook munavalgevahuga. Pane uuesti ahju ja hoia seal u 5 minutit või kuni muna hakkab veidi tumedamaks muutuma. 
Pisaraid kohe koogile ei ilmu, alles jahtudes. Eriti ohtralt on pisaraid järgmisel päeval, kui kook katte all on seisnud. Lõika märja noaga, siis ei kleepu munavalge selle külge. Naudi kevade maitseid!




Kommentaare ei ole: