2. märts 2011

Šokolaadikringel kakaoglasuuriga




Vahel tuleb mahasurumatu magusa saia isu. Aga kaua sa ikka neid samu vanu kaneelirulle teed, eksole. Seetõttu kiikasin veidi internetis ringi ja leidsin Toidutarest Soome kringli. Olen teinud seda nüüd paar korda. Originaalretseptis pannakse tainasse külm piim ja kergitatakse külmkapis. Andke andeks, aga minul selline asi küll ei toiminud. Mitte sentimeetritki ei kerkinud mu külmas istunud tainas, meelita ja poputa palju tahad. Aga sellest polnud väga midagi - oligi lihtsam rullida ja ahjus ikka kerkis. Maitse oli aga oivaline! Kordasin oma ettevõtmist ja seekord tegin taina ikka traditsioonilisel moel, et ikka kerkiks ka. Esimesel korral panin ka rosinaid sisse. Viimane kord tegin kringli õhtul valmis, täitis terve ahjupanni teine ära. See oli nii hea, et järgmise päeva lõunaks olime Kristianiga kahekesi sellest jagu saanud ...

Taigen:

2,5 dl piima
30 g pärmi (või 1 pakk kuivpärmi)
100 g suhkrut
1 muna
0.5 tl soola
75 g pehmet või sulanud võid
500 g (8 dl) jahu

Täidis:

0,5 pakki taluvõid
2 dl suhkrut
2 sl kakaod
kaneeli
soovi korral rosinaid

Võõp:

2 dl tuhksuhrut 
2 spl kakaod
Enne glasuurimist
vett
Valmistamine:

1. Sulata käesoojas piimas pärm ja lisa veidi suhkrut.
2. Lisa pool jahust ja lase rätiku all kerkida.
3. Eelkergitusega tainale lisa suhkruga vahustatud muna, järk-järgult jahu ja rasvaine.                                                                            
4. Sõtku tainas ja lase veel                                                                    kerkida.                                                         
5. Rulli tainast ristkülik.
6. Lisa pehmele võile suhkur ja kakao, hõõru kreemiks.
7. Levita kakaovõi ristkülikule.
8. Raputa kaneeliga üle, soovi korral lisa rosinad.
9. Keera pikemast servast rulli ja lõika rull pikkupidi pooleks. Keera pooled nii, et lahtised servad jääksid üles (väldib sisu liigset väljavoolamist).
10. Keeruta kaks riba palmikuks ja keera küpsetuspaberiga kaetud plaadile kringliks.
11. Küpseta 180-200 kraadi juures seni, kuni kringel küpset nägu näitab. Katsu tikuga ka.
12. Võõba valmistamiseks sega potis omavahel tuhksuhkur ja kakao. Hakka törtshaaval külma vett lisama ja sega.  Lisa seni vett, kuni moodustub üsna tihke, aga ühtlane mass. Peaks siiski enam-vähem hõlpsalt segatav jääma.
13. Tõsta pott tulele ja soojenda pidevalt segades. Katsu  iga natukese aja tagant lusika küljes olevat glasuuri huulega - kui see tundub soe, võta tulelt ja vala kringlile. Kui üle kuumutad, siis glasuur ei läigi. See soojendamine võtab üsna vähe aega.

Parim külma piimaga!


2 kommentaari:

Kairi ütles ...

Väga ilusti punutud ja kihte ka päris palju. Peab ka järgi proovima millalgi. Nii palju asju ootab proovimise järjekorras, et jube :P

Kadri ütles ...

Tõsi ta on - eks peab sammhaaval otsast peale hakkama. Ise olen mõelnud neid makroone proovida, mida sa reklaaminud oled, aga pole ka veel jõudnud.