30. juuli 2013

Kuningannasaiakesed


Postkasti potsatas Soome kaupluste omatoote Pirkka leht ja seal oli väga isuäratav mustikasaiade retsept. Otsustasin retsepti täna järele proovida, aga lisaks mustikatele panin vaarikaid ka. Sellist segu või moosi nimetavad soomlased kuningannaseguks või -moosiks. Hirmus head said!

Ma ei tea, kas Eestis müüakse vaniljekastmepulbrit, muidu neid Blå band-tooteid müüakse küll. Aga noh, vaniljekastme teeb mitte-nii-mugav-kokk ise ka valmis :)



Tainas:

2,5 dl piima
1 kotike kuivpärmi (või 30 g värsket)
1 dl suhkrut
napp tl soola (või kui või on soolane, pole soola vaja)
0,5 tl kardemoni
1 muna
u 8 dl jahu
100 g sulatatud võid (sobib hästi kergelt soolane või)

Täidis:

1 kott vaniljekastmepulbrit (Blå band)
2 dl piima
2 dl marju
2 spl suhkrut

Määrimiseks:
1 muna või 0,5 dl piima

Valmistamine:

  1. Kõigepealt tee tainas. Selleks soojenda piim u 42 kraadini, lisa suhkur, vähese jahuga segatud kuivpärm ja kardemon. Sega sisse muna. Lisa vähehaaval jahu ja sega-sõtku. Lõpupoole vala sekka ka sulavõi ja sõtku ülejäänud jahuga tainas siledaks.
  2. Jäta u pooleks tunniks sooja kohta rätiku alla kerkima.
  3. Vahepeal sega kokku kotike vaniljepulbrit ja piim. Pane tähele, et vedelikku on vähem kui vaniljekastme paki peal on antud - kaste peabki paksem kreem jääma. Ise tehes tuleb ka paksem kaste valmistada.
  4. Sega marjad suhkruga, litsu veidi katki ka.
  5. Kummuta kerkinud tainas jahuga üle riputatud pinnale ja rulli ristkülikuks. Arvesta, et tainast peab saama lõigata 15 sobiva kogusega ruutu. Tainas võib üsna paks jääda, siis ei tungi täidis nii hõlpsasti välja. 
  6. Lõikagi lahtirullitud tainas 15 ruuduks.
  7. Sega vaniljekaste marjadega. Tõsta iga ruudu keskele törts täidist. Tõsta ruutude nurgad kokku ja pigista kõik servad hästi kinni. Katsu teha pallike ja aseta see, kokkupigistatud nurgad allpool, küpsetuspaberiga kaetud plaadile kerkima.
  8. Kergita 10 minutit, määri muna või piimaga, riputa peale tavalist suhkrut või pärlsuhkrut.
  9. Küpseta 200kraadises ahjus u 12 minutit.

 Eriti hea külma piimaga!

28. juuli 2013

Mustika-jogurtikook


Käes on aasta parim aeg. Mets pakub mitmesuguseid marju, aiamaalt saab värket kartulit, porgandit ja muud mitmevärvilist. Kuigi olen juba mustikatelt natuke vaarikatele üle läinud (kuna praegu on just viimaste kõrghooaeg), siis viimati tegin ühe koogi siiski mustikatega. Täidises kasutasin Kreeka jogurtit (rammus, 10 protsenti rasva), kuna mul lihtalt oli seda. Sama hästi sobib toorjuust, kohupiim või isegi hapukoor.



Põhi:

u 180 g heledaid küpsiseid
50 g võid

Täidis:

500 g jogurtit (või muud sarnast piimatoodet)
2 muna
2 spl kartulijahu
1,5 dl suhkrut
rohkelt mustikaid (vähemalt 2 dl)

Valmistamine:

  1. Purusta küpsised ja sulata või. Sega küpsisepuru sulavõiga ja suru koogivormi põhja ja äärtele.
  2. Mikserda jogurtisse munad, suhkur ja kartulijahu.
  3. Vala põhjale osa mustikaid, siis vala peale täidis ja kõige otsa jaota veel ülejäänud mustikad - nii jääb näha ka, mis koogiga on tegu ;)
  4. Küpseta 180 kraadises ahjus umbes pool tundi või kuni keskelt enam ei võdise.
Kook on parem jahtunult, sest siis on seda hõlpsam lõigata.


25. juuli 2013

Brownie-toorjuustukook

Seekord tegin Kristiani sünnipäevaks midagi temale meelepärast - Brownie-juustukoogi. Retsepti võtsin oma juustukookide raamatust. Kook on väga magus ja rammus, nii et alguses tundus see mulle isegi liiga magus, aga mida päev edasi, seda mõnusamaks kook läks. Palju seda korraga siiski ei söö. Ja ongi parem - jätkub kauemaks :)

Kes väga suurt magusat ei armasta, võib täidisesuhkru kogust vähendada nt 2 dl-le. 



Põhi:

110 g tumedat šokolaadi
150 g võid
1,75 dl jahu
0,5 tl soola
3 muna
2,5 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut

Täidis:

 600 g maitsestamata toorjuustu
3 dl suhkrut
3 sl maisi- või kartulitärklist
1 tl vanillsuhkrut
3 muna
2 dl vahukoort
50 g tumedat šokolaadi

1. Sulata või koos šokolaadiga ja lase jahtuda. Sega teises kausis jahu ja sool. Vahusta munad suhkru ja vanillsuhkruga heledaks vahuks, lisa munavahule sulašokolaad, ükshaaval munad ja jahu.
2. Vala 5 dl tainast küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga tordivormi põhja. Ülejäänud tainas vala väiksemasse koogivormi või lihtsalt küpsetuspaberi peale plaadile. Küpseta koos (kui võimalik)  180 kraadises ahjus 15 minutit. Jäta jahtuma.
3. Põhjade jahtumise ajal mikserda ühtlaseks toorjuust ja suhkrud, lisa munad ja tärklis, lõpuks vahustamata vahukoor. Tõsta 2,5 dl segu väiksemasse kaussi. Sulata 50 g šokolaadi ja sega sinna juurde.
4. Lõika mitte tordivormis küpsetatud põhjamaterjal kuubikuteks ja pane koogivormis oleva põhja peale. Vala peale valge toorjuustumass, selle peale nirista šokolaadiga toorjuust. Tee mõne köögiriistaga nt kaheksaid või muid kujundeid, et pinnale tekiks muster. Küpseta 180 kraadises ahjus 1 tund.