15. juuni 2011

Veel leiva küpetamisest


Suutsin vahepeal juba unustada leivatainast järgmiseks korraks juuretist kõrvale panna (no tee või silt kuhugi, tõepoolest!), aga mai alguses oli Tartus kevadlaat ja seal müüdi juuretist. Ostsin siis ühe nutsu ja sain oma leivateoga jälle järje peale. 
Olen veidi ka retsepti timminud ja leidnud, et mulle meeldib magusam leib ehk siis panen nii linnasesiirupit (mis tegelikult pole üldse magus ja pikendab pigem leiva säilivust ja annab värvi ning maitset) kui ka  umbes kolmandik pakki ehk u. 160 grammi fariinisuhkrut. Pärmi osakaalu olen iga kord vähendanud. Eelmine kord panin ainult näpuotsatäie. Järgmine kord jätan ehk üldse ära ... Siiani pole julgenud. Õudselt kardan, et leib ei kerki ja jääb kõva. Aga paistab,et turult ostetud juuretis toimib hästi. Olen nüüd oma leibadega täiesti rahul! 
Võtsin juuretise ja leivavormi Soome ka kaasa, sest ega juuretis poleks ju külpkapis kolm kuud seisnud ja sügavkülma ei julgenud ma seda ka panna. Nii et teen siin rõõmsasti leiba ja kuna meil on siin elektriahi, on tulemus eriti hea. Ahi mängib küpsetamise juures ikka väga olulist rolli.